Locatia curenta: Prima pagina Proiecte Proiecte viitoare
Unelte personale
Actiuni document

Proiecte viitoare

Construirea unui spatiu de cercetare si extensie axat pe culturile de Petrol Verde

 • Durata planificată - 30 luni
 • Data propusă de incepere a proiectului-01.10. 2007

 • Data finalizării- 31.03. 2010

 • Directorul de proiect- Vasile ILIUŢĂ

 • Valoarea totală a proiectului- 250 000 eur

 • Valoarea solicitată sub formă de grant- 200 000 eur/ 80% din valoarea totală a proiectului 250 000 eur

 • Valoarea cofinanţării sau contribuţiei in-kind- 50 000 eur

Descrierea in rezumat a proiectului

 

1.Obiectivul principal şi legătura dintre acesta şi priorităţile menţionate in anunţul UTSCG

  Obiectivul principal al proiectului vizează incurajarea infiinţării şi dezvoltării  culturilor agricole energetice non-alimentare destinate obţinerii bio diesel-ului, prin extensia rezultatelor cercetării ştiinţifice aplicative asupra unui eşantion de exploataţii agricole din judeţul Călăraşi.
  Punerea in practică a acestui obiectiv a fost percepută de echipa noastră ca soluţia cea mai potrivită pentru asigurarea corelării dintre nevoile sociale şi cercetare in raport cu două repere majore ale echilibrului social: hrana şi energia.
  Prin activităţile pe care şi le propune proiectul Construirea unui Spatiu de Cercertare si Extensie Axat pe Culturile de Petrol Verde va răspunde nevoilor producătorilor agricoli privind creşterea performanţelor economice şi competitivităţii prin:
 • transferuri tehnologice
 • facilitarea colaborărilor profesionale
 • transferul tehnicilor moderne de organizare a fermelor pe principii de marketing şi management.
  In acest sens se va construi un parteneriat viabil intre cercetare, pe de o parte, şi potenţialii săi stakeholders (furnizori, producători, clienţi, toţi deţinătorii de interese) din domeniul agro-alimentar, care să sprijine dezvoltarea unor ferme comerciale şi eficiente.

2. Referirea la cunoştinţele existente in domeniu

  Utilizarea surselor alternative de energie reprezintă pentru activitatea de cercetare-dezvoltare o provocare constantă după şocul petrolier din 1973. Deşi argumentele care au susţinut nevoia de diversificare nu au fost intotdeauna aceleaşi, iar direcţiile susţinute au variat şi ele, creşterea competitivităţii in raport cu sursele fosile a reprezentat unul din obiectivele urmărite de planurile de cercetare naţionale, europene şi internaţionale (FAIR-Biomass and Energy Chain; FP5 Energy Environment and Sustainable Development; FP 6 Sustainable development and energy systems, reţeaua internaţională BioNet). Culturile de petrol verde, dar mai cu seamă obţinerea biodiesel-ului au polarizat eforturile de cercetare in spaţiul European creind premisele dezvoltării unei baze de cunoştinţe importante care permite obţinerea unor produse mai puţin poluante, eficiente, asigurind protecţia mediului şi sănătatea oamenilor.
  Alegerea culturilor de plante oleaginoase pentru utilizări non-alimentare (petrol verde) s-a realizat avind la bază argumente vizind aspectele tehnice, socio-economice, de mediu şi de reglementare. Tehnologiile culturilor de plante oleaginoase, rotaţia culturilor şi asocierea cu culturile alimentare au fost studiate, realizate şi diseminate de către instituţii specializate in domeniu (Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, USAMV, ANCA, etc).
  Prin Protocolul de la Kyoto (1997), şi in vederea armonizării cu măsurile Uniunii Europene, Romania s-a obligat la o reducere de 8% in perioada 2008-2012 a emisiilor de gaze cu efect de seră faţă de anul de bază 1989 (Legea nr.3/2001). In Romania există un potenţial agricol foarte important, favorabil extinderii culturilor de petrol verde. In ultimii ani in Romania, suprafeţele insăminţate cu plante oleaginoase destinate obţinerii de biodiesel au inregistrat o evoluţie ascendentă, astfel că in anul 2006 suprafaţa cultivată a fost de peste trei ori mai mare decit in anul 2005- 329.481 ha (INSSE, FAO).
  Interesul mare pentru cultivarea plantelor oleaginoase in scopul producţiei de bio-diesel este dat de avantajele obţinute:
 •  este biodegradabil
 • reduce emisiile cu 50%
 • emisiile sale de hidrocarbon şi dioxid de carbon sunt neutre
 • este sigur (punctul de aprindere este 170 0 C)
 • este uşor de amestecat cu motorina obişnuită
  In urma producţiei de biodiesel rămine ca reziduu glicerina care poate fi folosită in producţia de săpun sau ca fertilizator artificial. Biodieselul nu afectează motorul maşinilor, trebuiesc doar verificate toate garniturile pentru că dacă sunt din cauciuc natural se deteriorează in timp.
  Datorită acestor avantaje deja marii investitori străini au demarat afaceri in Romania ( de exemplu Martifer, ManFerrestaal). De asemenea, ne motivează instruirea fermierilor in cultivarea plantelor energetice şi chiar in producţia de bio-diesel deoarece statul roman acordă subvenţii pentru cultivarea de rapiţă, soia şi floarea soarelui (la care se adaugă şi plata europeană de 50 euro) oferind o şansă agriculturii şi fermierilor şi de asemenea, acordă facilităţi pentru cine vrea să investească in domeniu (scutirea de taxe locale şi guvernamentale, imprumuturi şi sprijin pentru realizarea unui model de afaceri).

3. Natura şi importanţa problemei către care este orientat proiectul

 Tema proiectului răspunde provocărilor legate de producţia, procesarea şi utilizarea petrolului verde pentru societate, in general şi pentru cunoaştere in special.
  Ascensiunea culturilor de petrol verde este foarte dinamică atit la nivel European, cit şi mondial. Evoluţia este pusă de experţi, in principal, pe seama consistenţei măsurilor de susţinere derivate din strategiile energetice şi de mediu, motivate fiind de criza energiei fosile şi a schimbărilor climatice. Totodată, UE urmăreşte ca prin aceste intervenţii să creeze un segment de piaţă pentru producătorii agricoli. Pe de altă parte, au fost aduse pe masa dezbaterilor şi numeroase argumente care temperează entuziasmul, atenţionind asupra costurilor externe, dificultăţilor legate de integrarea culturilor energetice, si cu deosebire a celor de petrol verde (rapiţă, soia, floarea soarelui) cu cele alimentare.  
  Schimbările climatice iminente antrenate de emisiile de dioxid de carbon, deficitul de petrol pe piaţa europeană şi dezvoltarea de activităţi alternative pentru producătorii agricoli au reprezentat principalele argumente pe care s-a construit strategia europeană asupra energiilor alternative. Trebuie avut in vedere faptul că, potrivit normelor europene, pină in 2010, respectiv 2020 se doreşte atingerea ţintei de 5.75%, respectiv 20% biodiesel din consumul total European.
Navigation
Autentificare


Ai uitat parola?
« Aprilie 2020 »
Du Lu Ma Mi Jo Vi Sa
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
 

Realizare tehnica SC CST Impex SRL

Powered by Plone, the Open Source Content Management System