Locatia curenta: Prima pagina Proiecte Activitati derulate Cu caracter economic
Unelte personale
Actiuni document

Cu caracter economic

Perioada: ianuarie/septembrie 2006


 I. In data de 18.03.2006 a fost organizata o intilnire de lucru cu fermierii membrii ai consortiului dar si cu alti fermieri din comunele Vilcelele, Cuza Voda, Vlad Tepes, Dragos Voda, Gradistea, Alexandru Odobescu, cu reprezentantii societatilor distribuitoare de inputuri pentru agricultura. Au participat si d-nul Constantin DUMITRU- senator, membru in comisia pentru agricultura a senatului ROMANIEI si d-nul deputat Tudor CONSTANTIN. La intilnire au mai participat si reprezentanti ai unor importante societati comerciale:

 ROMAGRO CEREAL-  Cornel PURCAREA

 AGRI SOL-  GURLUI

 COMFERT BACAU- Mihai GRIGORIU

 PROCERA  AGROCEMICALS- FUIA

 La finalul  intilnirii cei prezenti au hotarit, semnind pentru aceasta, lista cu problemele discutate sa fie inaintata si domnului ministru al agriculturii- Gheorghe FLUTUR, cu rugamintea ca aceste probleme sa fie trecute pe agenda sa de lucru pentru rezolvare. Problema cea mai importanta finalizata in cadrul intilnirii a fost negocierea posibilitatilor si a conditiilorde finantare pentru anul agricol in curs. In acest sens a fost analizata aferta societatii ROMAGRO CEREAL ce are posibilitatea finantarii fermierilor cu 90 ron/ ha pentru anul in curs. S-au pus de comun acord conditiile in care se va acorda finantarea (cantitate recolta contractata, garantii, perioada de plata, perioada predare produse, etc). Marea majoritate a fermierilor au fost de acord sa li se transmita contracte de finantare pentru a  le semna.  Din aceasta actiune, fermierii membrii in consortiu dar si ceilalti care au participat, au cistigat atit dobinda pe care ar fi trebuit sa o plateasca la banca pentru finantare (intre 15-22%), cit si timpul necesar pentru intocmirea dosarelor de creditare. Dintr-un calcul simplu se poate constata ca la o suprafata de 10.000 ha cu 90 ron/ha se obtine suma finantata de 900.000 ron. La o dobinda medie de 17% care urma sa fie platita bancii pentru credit, se obtine o valoare de 150.000 ron economisiti, in raport cu suprafata pentru care fiecare fermier va primi finantare.  

 Cea mai importanta problema pusa in discutie, a fost cea legata de pretul foarte ridicat al motorinei folosita de utilaje pentru lucrarile agricole. S-a solicitat scoaterea taxei de drum din pretul motorinei tinindu-se cont de faptul ca se lucreaza in cimp si nu pe drumurile publice cu acest combustibil.

 Alte probleme ridicate de fermieri au fost:

 • problema spatiilor de depozitare si a echipamentelor utilizate de de catre cei care preiau productia agricola
 • pretul foarte mic al produselor agricole
 • posibilitatea cultivarii soiei modificate genetic pentru producerea biodieselului
 • finantarea campaniei de primavara


II. In data de 25.03.2006 a fost organizata in cadrul consortiului,  o licitatie pentru achizitionarea  de substante fitosanitare, saminta si ingrasaminte foliare necesare in campania agricola de primavara. La licitatie au fost invitate sa participe cele mai importante si cunoscute firme de distributie ale produselor. Aceasta actiune a fost incununata de succes, lasind la o parte deficientele de ordin organizatoric- lipsa unui laptop sau a unui calculator si a echipamentului de birou care ar fi usurat mult munca de redactare si desfasurare  a licitatiei.
   Cistigul financiar obtinut de pe urma acestei licitatii, a fost cert pentru membrii consortiului, astfel majoritatea produselor care au fost achizitionate in cadrul licitatiei au pretul cu circa 15-20% mai mic decit pretul de lista pe care l-au prezentat societatile ofertante initial. Au fost intocmite contracte pentru furnizarea produselor necesare campaniei de primavara de catre consortiu in valoare de aproximativ 350.000 ron, urmind ca in perioada imediat urmatoare sa se incheie contracte si pentru restul produselor licitate in valoare de 250.000 ron.  La un calcul sumar se poate observa cistigul realizat de cei care isi procura produse prin intermediul consortiului, prin scaderea pretului de catre firmele distribuitoare de aproximativ 100.000 ron.  La licitatie au participat urmatoarele societati ofertante:

1. SC FITOCOM

2. SC AGROPLANT

3. SC SATERN UNION

4. SC AGROCHIMICALS

5. SC AGROVET

6. SC AGROCHIM

7. SC GEMINEX     

 In urma licitatiei  au fost desemnate urmatoarele societati cistigatoare pentru gama de produse si preturile oferite:

 SC AGROPLANT

 •  insecticid griu- FLIP 10 EC/ pentru 6000 ha
 •  ierbicid soia- TERMINATOR 360/ pentru 6000 ha

 SC AGROCIMICALS

 •  tratament boli foliare griu- CAVALER/ pentru 2450 ha
 •  insecticid rapita- VANTEX/ pentru 2450 ha
 •  ierbicid griu- ESTERON/ pentru 2450 ha
 •  ingrasamint foliar- POLIFEED/ pentru 3050 ha

 SC AGROVET

 • ierbicid floarea soarelui (inainte de semanat)- TREFLAN/ pentru 1100 litri

SC AGROCHIM 92

 • ierbicid floarea soarelui (costrei)- KILLER SUPER/ pentru 700 ha

ierbicid porumb (costrei) TITUS+TREND/ pentru 250 ha

SC SATERN UNION

 • saminta porumb hibrizi- BONITEC, TORPEDO/ 45 eur/ doza (80.000 boabe)/ pentru 200 ha/ plata pina la 30.08.2006
 • saminta floarea soarelui- PODIUM/ 55 eur/ doza (150.000 boabe)/ pentru 262 ha/ plata pina la 30.08.2006


III. Pe perioada de vara si inceputul toamnei au fost desfasurate activitati curente ale consortiului astfel:

 • a fost achizitionat un computer
 • s-a angajat persoana cu atributii de asistent manager ce se va ocupa de toata activitatea curenta- incasari, contabilitate primara, emitere avize, primire produse, urmarire furnizori si debitori, etc
 • s-au incheiat contracte cu diferiti achizitori de cereale pentru preluarea productiei membrilor consortiului ce au dorit sa comercializeze aceasta marfa prin consortiu
 • intocmirea dosarului necesar pentru inscrierea ca grup de producatori a consortiului la ministerul agriculturii

Navigation
Autentificare


Ai uitat parola?
« Aprilie 2020 »
Du Lu Ma Mi Jo Vi Sa
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
 

Realizare tehnica SC CST Impex SRL

Powered by Plone, the Open Source Content Management System